Lutgart: nieuwe hotspot in Beringen

Foto stad Beringen / Artikel VVSG

Met de tijdelijke invulling van de Sinte-Lutgartsite creëerde de stad Beringen samen met haar ondernemers, verenigingen en burgers een nieuwe innovatieve en creatieve hotspot waarbij de focus ligt op ondernemen, creëren en beleven. Door de ligging in het stadscentrum vormt dit project tevens een meerwaarde voor de bestaande handel en horeca.

Naar de Kern

De oude schoolsite zou initieel ontwikkeld worden tot een klassiek binnenstedelijk winkel- en woonproject, maar de stad Beringen nam tussen oktober 2017 en juni 2018, samen met 4 andere Limburgse gemeenten deel aan het project ‘Naar de kern’, een initiatief van Unizo en de provincie Limburg in samenwerking met Breda University of Applied Sciences. Beringen ging daarbij op zoek naar haar DNA waarop de commerciële invulling, ruimtelijke ordening en beleidsvisie van de stadskern worden geënt. Uit het traject kwam dat het DNA voor Beringen wordt getypeerd door diversiteit en spanning. Zo koos men uiteindelijk voor het innovatief project Lutgart en werd het initieel maar eerder klassiek project on hold gezet.

Beleef en creëer

Lutgart is in Beringen dé plek waar je als (jonge) startende ondernemer of maker terecht kan om naar hartenlust nieuwe winkel- of horecaconcepten en dienstverlening uit te testen. Het ruwe authentieke karakter van de scholensite en de wirwar aan gebouwen en klaslokalen vormen een uniek decor als tijdelijke locatie voor winkels, horeca, kantoor- of werkruimtes. Lutgart wil een levendige site worden waar ook plaats is voor ontmoeting, jeugd, cultuur en sport. Dat zorgt voor kruisbestuiving en bevordert de beleving en dynamiek in het centrum. Schepen Werner Janssen: “Door de site op een laagdrempelige manier (tijdelijk) ter beschikking te stellen aan ondernemers, verenigingen en inwoners uit Beringen kunnen we enerzijds het ondernemerschap en gemeenschapsgevoel in Beringen versterken en anderzijds is het een experiment om te onderzoeken wat een definitieve herbestemming voor de Sinte-Lutgart site kan worden. Lutgart wordt met andere woorden een plek om te testen en te proberen, bij te sturen en uiteindelijk te leren. Een boeiende plek waarmee we samen Beringen-Centrum in beweging kunnen zetten.”

Aan de slag

De voorbije maanden werden de gebouwen van de Sinte-Lutgartsite gebruiksklaar gemaakt met steun van de provincie. Een financiële impuls van €100.000 maakt dat deze investering bijdraagt aan een meer bruisende en dynamische stadskern met positieve effecten voor het terugdringen van de leegstand.

De stad Beringen heeft voor de praktische organisatie van Lutgart een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Interim Vastgoedbeheer. Interim vastgoedbeheer is een firma die gespecialiseerd is in leegstandsbeheer. Zij nemen het volledige beheer van Lutgart op zich zoals het gebruiksklaar maken en houden van de gebouwen en afsluiten van contracten met huurders.

Zoektocht naar ondernemers

Wie op zoek is naar ruimte om te ondernemen, kan het inschrijvingsformulier vervolledigen en mailen naar lutgart@vastgoedbeheer.com. Dit resulteerde al in 60 aanmeldingen, de ene al wat concreter dan de andere. “We hadden nooit kunnen dromen dat er zo veel kandidaten zouden zijn toen we met dit idee startten. Het bewijst dat er heel wat ondernemerschap en talent zit in Beringen,” zegt burgemeester Thomas Vints.

Begin juli zijn de eerste handelszaken open gegaan (o.a. een tacorestaurant, een conceptstore met koffiebar en verkoop van duurzame accessoires, een upcylcling en grafisch bureau,…), later volgen er nog meer (een kickbboksclub en fitnesszaal, een theatergezelschap, een pizzabakker en een atelierruimte voor kunstenaars,..). Alle updates van nieuwe winkels en events worden aangekondigd via www.facebook.com/LutgartBeringen  of via www.instagram.com/lutgart_beringen

Omgevingsaanleg

De volgende maanden investeert de stad nog in omgevingsaanleg en aankleding. Hiervoor is een architect aangesteld die de begeleiding opneemt en ervoor zal zorgen dat een aantal gebouwen verfraaid en ‘open’ gemaakt zullen worden om de zichtbaarheid en doorwaadbaarheid van de site te verbeteren. Er zal ook aandacht zijn voor speelelementen voor kinderen.

Meer info: dienst ondernemen, T 011 43 02 04 of op de website van Beringen groeit!

Laat een reactie achter