tongeren

Geworteld in geschiedenis, gesmeed door karakter.


De vijf bouwstenen van Tongeren.

Origineel.

Tongeren is karaktervol van origine en komt daarmee regelmatig origineel uit de hoek. Het verleden is belangrijk, maar  vernieuwend zijn is dat ook.

Oorsprong.

Tongeren wil vooruit. Het heeft daarvoor de menselijke betrokkenheid, kennis en activiteiten om de sprong te maken naar de volgende mijlpaal.

Bakermat-beleving.

Tongeren als incubator om via technologie ons erfgoed, beleving en toegang te ontsluiten. Wat als ik vanuit Japan al kan proeven van het museum of de brocantemarkt?

Feniks.

Tongeren doet (her)leven. Of je nu oude spullen hebt, een kledingstuk wil huren, energie uit de Jeker nodig hebt. Heruitvinden en proberen eigen maken.

Oude eerste.

17 kerkdorpen met geschiedenis, omwalling, Ambiorix en anderen. Laat de verhalen van de gemeenschap zien samen met andere “echte verhalen”.

Share op social media:

Stap 1: Zoeken naar unieke troeven

Imagineering

Via dataverzameling en analyse gaan we de bestaande situatie van de stadskern in kaart brengen: het handelsaanbod, de leegstand, het inwonerprofiel, stedenbouwkundige mogelijkheden,… Wat zijn de dingen die goed werken in de stad? Of gewerkt hebben? De successen, de sterke punten worden opgelijst en in kaart gebracht.

Stap 1: Zoeken naar unieke troeven
Stap 2: Bouwstenen voor het DNA

DNA bouwstenen aftoetsen

Hoe kunnen we verder bouwen op de vorige stap? Er worden een eerste set bouwstenen voor het DNA aangereikt, gebaseerd op research van de studenten, bevraging van de inwoners, de visie van het bestuur en de administratie. Deze bouwstenen worden afgetoetst bij de lokale stakeholders: inwoners, ondernemers, bezoekers.

Stap 2: Bouwstenen voor het DNA
Stap 3: Van bouwstenen naar design

Bouwstenen vertalen in het DESIGN van de gemeente

In deze ‘designsessies’ gaan we met externe specialisten na welke bouwstenen we kunnen vertalen in concrete toekomst ideeën voor de stadkern, bijvoorbeeld: hoe de open ruimte in te vullen, de troeven beter uit te spelen, de ontmoetingsplaatsen te versterken enzovoort: wat werkt en wat werkt niet? Wat wordt het uiteindelijke DNA?

TONGEREN = geworteld in geschiedenis, gesmeed door karakter

Als ‘eerste stad’ van België heeft Tongeren unieke historische troeven, gekoppeld aan een rijk gastronomisch aanbod en de typische eigenheid – het karakter – van de Tongenaren. Dat karakter is een soort kwaliteitslabel op zich. Net als karakterkop Ambiorix een sterke, trotse, ambitieuze en gepassioneerde persoonlijkheid was, is de Tongenaar gedreven en ondernemend, maar ook een tikje ruw en weerbarstig. Het fundament van Tongeren is de historische basis, maar het karakter maakt het verschil. Dit is overal tastbaar en zichtbaar: in het eigenzinnige winkelaanbod, de cultuur, de antiekmarkt, het dialect, de gebouwen,… Een Vlaamse stad met zuiderse mentaliteit. Van daaruit kunnen we naar de toekomst via upcycling van erfgoed, gebouwen en infrastructuur. Kortom, duurzaam vernieuwen mét karakter.

Stap 3: Van bouwstenen naar design
Stap 4: Follow-up

Kernkompas

Verder bouwen op lange termijn op het vlak van ruimtelijke ordening, beleidsvisie, instrumentarium, doelstellingen.

Stap 4: Follow-up
Stap 5: Vastleggen DNA

DNA-party

Het DNA wordt vastgelegd, de resultaten per gemeente voorgesteld. Hoe kunnen we alle stakeholders nog meer betrekken? Door te bouwen aan relaties willen we dat iedereen mee zijn schouders zet onder het DNA. We visualiseren het DNA op een zichtbare manier in de stadskern.

Stap 5: Vastleggen DNA

Contact Naar de Kern Tongeren

Projectleider: Houbrechts Natalie